50-jarig Suncoblinds: scherpe prijs, hoge kwaliteit

De heren Van Veenendaal en Baerends, twee vrienden uit de omgeving van Heemskerk die samen bij Hoogovens werkten, wilden halverwege de jaren ’70 graag een eigen bedrijf opstarten. Vanuit een schuurtje in het tuindersgebied van Heemskerk begonnen ze hun onderneming, die in 1974 bij de Kamer van Koophandel werd ingeschreven onder de naam Suncoblinds. Die naam bestaat 50 jaar later nog steeds.

“Rond de tijd dat Teun Van Veenendaal en Paul Baerends begonnen, ontstonden er veel zonweringsbedrijven”, weet Erwin Hoekstra (tegenwoordig samen met Erik Kranendijk verantwoordelijk voor de buitendienst van Suncoblinds) uit de overleveringen. “Maar die verdwenen grotendeels ook alweer snel.” Waarom Suncoblinds nu nog wel bestaat? “Van Veenendaal vatte het succes van toen samen met de woorden: ‘doorzettingsvermogen en succesvol zakendoen gaan hand in hand met een gezonde zuinigheid. Geen snelle uitbreidingen, geen grote nieuwbouwplannen. Alles stapje voor stapje”.

Baerends was in de begintijd verantwoordelijk voor de technische kant, Van Veenendaal hield zich voornamelijk bezig met de in- en verkoop. Erwin Hoekstra: “Dat bleek een goede combinatie. Suncoblinds maakte in die tijd al voor 95% alles zelf en dat hebben we altijd vol weten te houden.” Toen Van Veenendaal in 1998 besloot om met pensioen te gaan, was aanvankelijk het plan om de zaak over te dragen aan zijn schoonzoon en dochter. “Dat ging niet door, waardoor Baerends besloot een andere samenwerking te zoeken. Zo kwamen uiteindelijk in 2000 Jan Hogendoorn en Ronald Wit in beeld.”

Winkel afgestoten

Tot 2000 had Suncoblinds ook nog een eigen winkel, naast het dealernetwerk. Rond de eeuwwisseling werd besloten om die winkel af te stoten en zich puur te specialiseren als productiebedrijf van zonwering. “We beschikken over een prachtige collectie binnenzonwering onder de naam Dutch. En daarnaast verkopen we een duidelijke en overzichtelijke collectie buitenzonwering die we zelf assembleren. Om de dealers ook te kunnen laten profiteren van de zeer scherpe prijzen waar bouwmarkten mee stunten, voeren we ook de collectie ‘Next Level’, die we in het buitenland vervaardigen.”

Tegenwoordig bestaat het team van Suncoblinds uit 18 personen. “We leveren een hoge kwaliteit voor een scherpe prijs. En we kunnen snel leveren, omdat we de productie en de distributie in eigen hand hebben.”

Acties, feest en beurs

Voor haar klanten zal Suncoblinds dit jaar een aantal acties organiseren én een feest houden. “We willen deze mijlpaal natuurlijk niet voorbij laten gaan.” Ook neemt het bedrijf deel aan de Interieur Collectie Dagen in Gorinchem (16, 17, 18 september). “Daar willen we ons graag presenteren en aan onze klanten laten zien wat er allemaal nieuw aan de horizon is.”